Węglowodany są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, mięśni i wszystkich innych komórek organizmu. Glukoza jest paliwem i niezbędnym źródłem energii dla organów, tkanek i komórek, a to dopiero jej nadmiar powoduje problemy.
Które dziecko nie lubi słodyczy...
Widzimy, jak uczniowie od wczesnych godzin rannych zajadają się słodkimi przekąskami. Są to batoniki, chipsy, cukierki ...., a potem popijają je słodkim napojem. Pojawia się pytania - czy ma to wpływ na jego zdrowie, zachowanie i koncentrację na lekcjach? Czy dziecko może jeść słodycze? Jeśli tak, to w jakiej ilości?
W pierwszych dwóch latach życia dziecka zaleca się nie dodawać cukru do pożywienia (również syropów owocowych, czy miodu) (1). Warto podkreślić, że cukier znajduje się nie tylko w słodyczach. Obecnie jest on dodawany do wielu produktów spożywczych. Cukier znajduje się w sokach, napojach gazowanych, jogurtach, muesli, ketchupie i wielu innych. Wszystkie napoje i pokarmy bogate w cukier powodują obniżenie pH w jamie ustnej, co przyczynia się do rozwoju próchnicy. Tu znaczenie ma również to, jak często jemy te pokarmy.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie spożycia cukrów do 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, choć już mówi się o 5%.
1 łyżka keczupu zawiera około 4 gramów (około 1 łyżeczki) wolnych cukrów(2).
Jedna porcja płatków śniadaniowych o smaku czekoladowym ma 33,8 g cukru.
Jogobella Zott – jogurt owocowy: 13,8 g cukru na 100 g, gdy jogurt naturalny, do którego można samemu dodać owoce Bakoma Naturalny Gęsty: 5,2 g cukru w 100 g.
W każdym jogurcie jest cukier, również w naturalnym. Zwartość cukru, którą deklarują producenci, to nie tylko cukier dodany, ale również cukier występujący naturalnie, poza tym w niektórych jogurtach jest cukier pochodzący z owoców. Do jogurtów owocowych dodaje się go dodatkowo jeszcze więcej na etapie produkcji. (3)
Co na temat diety bogatej w cukier mówią naukowcy?
Badania naukowe przeprowadzone wśród dzieci bez stwierdzonych zaburzeń psychoruchowych (ADHD) wykazały, że u dzieci spożywających systematycznie takie dodatki żywnościowe jak barwniki czy benzoesan sodu można zauważyć nadczynność psychoruchową, impulsywność czy nieuważne zachowania. Autorzy badania doszli do wniosku, że syntetyczne kolory i benzoesan sodu może nasilić nadpobudliwość, brak koncentracji uwagi i impulsywność u dzieci. (4) Zachęcamy do poświęcenia tematowi większej uwagi. Rodzice dzieci z ADHD powinni szczególnie zwrócić uwagę na słodkie przekąski zjadane przez ich dzieci. Warto sprawdzać ilość cukru i jego pochodzenie – czy jest to cukier naturalnie występujący, czy dodany, czy dany produkt jest sztucznie konserwowany i czy posiada dodatek syntetycznych słodzików.(5)
Nadmiar spożywanych cukrów może skutkować również:
- Hiperglikemią
- Kłopotami z zasypianiem
- Insulinoopornością
- Cukrzycę typu 2
- Częstymi infekcjami i przeziębieniami, bo nadmiar cukru w diecie osłabia funkcjonowanie układu immunologicznego. Dodatkowo cukier jest świetną pożywką dla bakterii i grzybów w organizmie człowieka.
Co zamiast słodkich przekąsek?
Jeżeli dziecko ma ochotę coś słodkiego, lepiej jest zaproponować mu owoce, zamiast ciastek, batoników, chipsów. Owoce też zawierają węglowodany proste, jednak ich trawienie i wchłanianie będzie opóźnione przez wartościowe składniki odżywcze, w tym błonnik. Oprócz tego stanowią źródło witamin i składników mineralnych.
Rodzice powinni uważać na produkty mleczne! Przetwory mleczne są świetnym źródłem wysokiej jakości białka, wapnia, witamin z grupy B i D, oraz bakterii probiotycznych. Należy unikać deserów mlecznych, mleka słodzonego i jogurtów smakowych, jeżeli chcemy ograniczyć cukry proste w diecie. W celu poprawy walorów smakowych produkty te stają się pełne pustych kalorii.
Do picia lepiej zaproponować dziecku czystą wodę, zamiast wody smakowej, czy kolorowych napojów smakowych. A może by tak zastąpić ciastka sklepowe domowymi wypiekami, w których mamy wpływ na to, jakie składniki, w jakiej ilości dodajemy?
Warto pomyśleć też o tym, ile cukru do herbaty dodajemy naszemu dziecku.
Pamiętajmy także o aktywności fizycznej naszych pociech oraz o spacerze na świeżym powietrzu – dotlenia mózg i usprawnia jego działanie.
Bibliografia:
1. https://stomatologicznie.pl/cukier-a-zeby-czy-wszystko-co-slodkie-szkodzi/
2. https://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/sugar-guideline/en/
3. https://www.hellozdrowie.pl/blog-ile-cukru-jest-w-jogurcie/
4. https://dziecisawazne.pl/dieta-i-nadpobudliwosc-dzieci-analiza-badan/
5. https://szczesliwibezcukru.pl/cukier-a-adhd-nadpobudliwosc/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz